Medzinárodné cvičenie v spolupráci so záchranným zdravotným systémom SR


Medzinárodné cvičenie v spolupráci so záchranným zdravotným systémom SR

      „Došlo k zrážke vojenského obrneného vozidla s autobusom vo vojenskom obvode Lešť. Aktivujte MASCAL plán!“ zaznelo z úst operačného dozorného mnohonárodného bojového zoskupenia na Slovensku. Týmito slovami začínalo cvičenie, ktoré sa uskutočnilo v dňoch od 18. do 20. apríla v priestoroch Centra výcviku Lešť.

     V rámci trojdňového cvičenia sa vystriedalo viac ako 200 účastníkov. „Okrem piatich rôznych národností mnohonárodného bojového zoskupenia a vojenských hasičov zo Sliača participovala aj Záchranná zdravotná služba Bratislava, Záchranná zdravotná služba ZaMED a Krajské operačné stredisko integrovanej záchrannej služby Banská Bystrica,“ vymenoval všetky zúčastnené prvky riadiaci cvičenia - štábny nadrotmajster Radoslav Fabián z Veliteľstva vojenského zdravotníctva Ružomberok.

        Prenikanie signálu, organizácia, postupy pri udalosti hromadného postihnutia osôb vo vojenských podmienkach a v neposlednom rade i ošetrenie cez 40 zranených nacvičovali vojaci Mnohonárodného bojového zoskupenia na Slovensku (MN BG SVK). Do tzv. MASCALu sa zapojili i jednotky slovenského integrovaného záchranného systému. Na mieste zinscenovanej dopravnej nehody obrneného transportéru Pandur a autobusu zasahovalo cez 20 vozidiel zdravotníckej služby a viac ako stovka zdravotníckeho personálu.

     Spolupráca všetkých zložiek umožňuje vykonávať efektívnejšie a účinnejšie zásahy pri mimoriadnych udalostiach s cieľom minimalizovať ich následky, kedy je za všetkých okolností prioritou záchrana ľudských životov. Organizovanie takto koncipovaných spoločných výcvikov je prínosom pre všetky zúčastnené zložky.


Cvičenie LešťCvičenie LešťCvičenie LešťCvičenie Lešť

Autor: nrtm. Boris BELÁK - Dátum: 27.04.2023
Čítanosť: 1464
Verzia pre tlač

Skočiť na menu